Lauv - I Like Me Better | Uninhibited Rivalry204 | Miles Heizer
 
Rate this book

The Unsung Hero (2014)

by Melur Jelita(Favorite Author)
4.8 of 5 Votes: 2
languge
English
publisher
Karyaseni
review 1: Assalamualaikum wbt and yo !Monday !!!Untuk mencapai perjanjian yang dulu aku pernah buat makanya hari ni aku nak tulis review untuk novel Puan / mak cik Melur Jelita *sebab puan ni sama umur dengan mak saye* Makanya aku panggil mak cik .Oh peminat Puan Melur Jelita tolong jangan marah dulu . Jangan spam . Muahaha bajet ja macam retis . Pui !Haa hampa tau aku ambil masa seminggu lebih nak habiskan bacaan novel ni . Sebab korang pun tau kan novel ni sangat-sangat la gedebak ! Hahaha . Makanya tangan aku ni tak de la segagah abe Wey nak pegang lama-lama novel ni makanya itu la seminggu lebih jugak nak menghabisnya .Dan satu lagi . Aku ni bukan la pembaca novel sangat . Hanya baca novel pun kalau kena paksa contoh novel sekolah . Uft !Tak pe la tak da niat nak cerita perasaan... more baca novel sekolah . Berbalik kisah tadi aku start baca novel mak cik Melur Jelita ni masa 2011 iaitu novel pertama beliau AWAK SUKA SAYA TAK? diikuti dengan I LOVE YOU STUPID! MY PRECIOUS IRIS. Dan yang terbaru THE UNSUNG HERO . Walah banyaknya novel dia dah la gedebok-gedebok belako . Hahaha .Lagi sekali aku keraskan AKU BUKAN PEMBACA NOVEL TEGAR . Aku hanya akan baca novel yang ikut otak aku aje nak baca . HeeeAntara novel-novel mak cik Melur Jelita aku paling wow dengan novel THE UNSUNG HERO la . Tak tau la kenapa . Sebab wow kot .Tapi novel-novel dia yang lain pun best jugak . Tak dinafikan . CUMA ! Aku suka THE UNSUNG HERO lagi kot .Kisah ni berkaitan Irvan cum Deraman cum Debak cum Wan cum Abang cum Abang One cum Hero cum Abe Wey *ok ni aku menambah* muahaha .Oh lagi satu watak utama Maryam cum Blackswan cum Angrybird cum Adik cum Masa depanku cum Gadisku cum Tun Maryam Keumalahayani *pegh nama macam hendon aje* hahaha OK ! *hands up nanti fans mak cik Melur Jelita marah*Tapi kan aku rasa banyak ja watak-watak dalam ni . Sampai taktau nak bezakan mana watak utama . Hahaha . Tapi best ! Dan gaya bahasa penulisan ayat mak cik Melur Jelita ni sangat selamba dan selenger muahaha . Tak da la formal sangat .Bak kata aku casual haaa.Watak yang aku paling tak suka dalam novel ni ?!Oh tak ada .Yang paling aku benci ?Ada ! Riyaz nama dia !Dia ni aku rasa annoying oren . Tapi dia la penambah perisa pahit dalam cerita ni . Hahaha . Ada hikmah kenapa Riyaz hidup dalam novel ni .Lagi satu bak , bunda , Haziq gojes , Mok Der *eh eja betulkan*Yang ni aku tak tahan . Penambah karamel iaitu Haziq gojes dengan Mok Der . Bak pun macam comel la mafia yang garang tapi terlalu ikut ja anak takut dengan hospital . Bunda yang suka manjakan Maryam tapi ada tegas dia . Selalu ajar Maryam jadi ayu . Pft!Sampaikan Maryam memberontak dalam diam . Terlalu menjaga sangat . Okay tak kisah la yang tu . Yang paling terkesan dalam hati aku bila Babah Chik Abang Long Abang Ngah Abang Teh dan Abang Su meninggal .Uhuk ! Uwaaa sedihnya .Part paling sedih dalam novel ni .Part Riyaz rampas Maryam dari Irvan tak da la sedih sangat sebab aku yakin Riyaz ni bakal ditenggelamkan dengan kasih sayang Irvan pada Maryam .Muahahahahaha .Maryam yang keras berjaya dilentokkan oleh si Irvan . Aku macam pelik jugak la hahaha suami-isteri gelar abang-adik . Okay !Tak pernah dengar tak pernah tau tak pernah baca tu yang jadi macam oo---Tapi okay la . Comel aje . Hiks !Aku ingatkan Maryam ni malu-malu la jugak hahaha tapi tak da la malu mana pun bila dah suka kat Irvan . Malu-malu mau itu aku kata .Daaaan garang !Species isteri polis . Hahaha gigit telinga deraman sampai nasib tak rabit aje . Hahaha . Suka main rambut kibas-kibas depan belakang *aku tak boleh bayang. Gelap*Irvan tak pandai pujuk tapi pandai menggoda katanya . Hm memang pun!Dan aku rasa Irvan sangat charming bila dia wakafkan masjid, beradu dengan lanun-lanun jahat dan sangat baik hati sanggup lepaskan Maryam pada Riyaz .Tapi tak terlepas pun sebab Maryam melekat kuat dengan Irvan .Oh! Oh! Oh!Aku sangat suka suka dan suka dengan Irvan bila dia wakafkan masjid .Allah !Dan dia sangat baik . Tak ambil harta-barang kemas Chik . Oh hoi !Kalau betul la Irvan ni wujud aku akan pinangkan dia untuk kakak aku dah . Muahaha . Gatai .Dia sangat cool ! Dan kuat * aku tak nak sebut sado sebab sado ni singkatan dari besar dan bodoh *Sangat tak manis gelar besar dan bodoh pada orang . Ecece . Hahaha .Oh lagi satu aku suka dan aku boleh bayang macam mana Irvan melambung badan dia , terjun dari heli . Dan bila baca aku baca novel ni aku jumpa satu part Mok Der panggil Irvan muka cari duit .Oh hoi !Muahahaha . Part dia tarik shade dari muka dia dan sangkut pada leher baju . Sampai hakak jual Maggi ketam pun macam 'Weh hang buat lagi sekali boleh' muahaha .Dan dari awal lagi aku boleh agak la Maryam bukannya suka Riyaz sangat pun . Dia macam tertarik dengan Riyaz bila Riyaz tawarkan dia kebebasan dan bagi dia further study sebab bak tak bagi dia study .Choi !Dan Maryam dari awal-awal lagi la memang dah suka Irvan . Aku dah agak *senyum senget*Lagi satu novel ni banyak ilmu la macam fakta science etc etc la *lupa la kena buat revision balik*Daaan---Mak cik Melur Jelita saya rasa macam mak cik nak sequelkan kan aje The Unsung Hero ni . Tapi tak tau la kan .Pada pandangan saya la cerita ni macam tak selesai bila Riyaz masih hidup *instict* , mak si Maryam pun macam ada benda yang diselindung bak bunda gemulah chik dan gemulah babah *instict*Tapi oh ada tapinya---Kalau tak ada sequel pun saya tak kisah sebab cerita ni sangat la comel . Cukup la setakat tu aje . Tapi kalau mak cik nak buat sequel saya beli aje . Nak bagi mok cik Melor Jelite cepat kayo ! Muahaha .Apa-apa pun saya sangat sukakan Irvan yang gelenyar dan Maryam yang selenger !Makanya sekian . Assalamualaikum warrah'matullah'hiwabarokatuh .K bye !
review 2: Novel keempat Melur Jelita ini sangat sarat dgn kisah kehidupan, kekeluargaan, kasih sayang, dan ilmu pengetahuan yg padat. Walaupun tebal, tetapi ceritanya amat menarik & tidak membosankan. MJ menggunakan bahasa yg puitis dan santai. Puitis bila mana kita perlu menyelam duka yg dihadapi watak. Santai apabila dgn selamba MJ boleh membuatkan saya ketawa. The Unsung Hero sebuah kisah yg tidak mengecewakan. Bila baca, saya dpt bnyk info mengenai VAT69 & lebah. Selain tu, saya dpt kesedaran akn pentingnya mencintai tanah air sendiri. Bnyk ilmu yg dikongsi.Bila mana part romantik dan manis-manis. Saya tersenyum dan tertawa sendiri. Romantiknya Irvan lain dri yg lain. Selambanya Maryam juga lain dari yg lain. Kisah mereka berdua bkn kisah yg cliche. Rugi kalau tak baca. The Unsung Hero pula dituju khas kepada Irvan dan rakan2 VAT69. Kisah wira yg tdk disedari kewujudannya. Menjaga keamanan negara tanpa mengharapkan pujian.Apa2 pun, novel ni best dan saya dah jatuh cinta dgn Irvan. Ehehehe! Maryam, cheq minta maaf na. :) less
Reviews (see all)
rikkifox
tulisan kak mj x pernah menghampakan ku.
Amrita
Book #77 - 2014
Gabriella
3.5 Bintang.
Write review
Review will shown on site after approval.
(Review will shown on site after approval)